Ads 468x60px

27 мая 2009 г.

Наш улюблений Держкомстат


Ті, хто придумав статистичну форму 1-споживання - уроди. Мало того, що місцевий відділ статистики "згадав" про те, що наше підприємство включено в список подавачів цієї форми в день її подання, я змушена витрачати купу часу, щоб заповнити звіт, розроблений куріца лапой.
Поясню його сенс: усі витрати підприємства групуються на 2 великих розділа: "Матеріальні витрати" і "послуги сторонніх організацій" та по кожному з розділів розкладається, якими галузями був вироблений той чи інший продукт, спожитий підприємством-подавачем. І таких рідків - 42 штуки.

Загвоздка в тому, що кожне підприємство має свою систему обліку витрат, яка грунтується на Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку. Це зручно. Але от у звіті 1-споживання пропонують зробити іншу класифікацію і розкласти всі витрати підприємства згідно іншої методики. Кількахвилинне вивчення мною бланку звіту показало, що рядки та їх номери співпадають з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016-97. Про один з прикладів, який доводить, з якого бодуна він складений, я вже писала. Тепер навожу інший приклад.


Кожне підприємство закупає канцелярські товари. Зручно це робити в однієї фірми, щоб заради такої дрєбєдєні не мучитися та не витрачати зайвий час. Потім це всією сумою під назвою "канцелярські витрати" відноситься на якісь адмін чи загальновиробничі витрати.
Так от, згідно із вимогами [ідіотської] форми 1-споживання не маю права вписати ці канцелярські витрати в один з 42 рідків. Ні. Вартість придбання скріпок, кнопок, скоб для степлеру - в рядок, присвячений продукції металургії, вартість придбання шарикових ручок - у рядок, присвячений різній промисловій продукції, пластмасові лінійки - у рядок "хімічна промисловість", вартість паперу - у рядок, що відповідає за целюлозно-паперову промисловіть.
Така сама ситуація і з будівельними матеріалами (там і хімія, і деревина, і корисні копалини, і металургія). Про класифікацію послуг я взагалі мовчу.

Але це ще не все.
Як написала вище, у тому звіті є два підрозділи - "Матеріальні витрати" і "Послуги". Сума по кожному з розділів має відповідати іншим вже поданим звітам - "Про фінансові результати", "1-Підприємництво". Здавалося б, нема нічого простіше й зрозуміліше - аби матеріальні витрати співпадали в різних звітах. Ан нєт. В звіті про фінансові результати матеріальні витрати згідно ПСБУ 16 (там визначення тільки прямих матеріальних витрат, але суть залишається) - це


вартість сировини та основних матеріалів, що утворюють основу вироблюваної продукції, купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів.
А от у звіті 1-споживання ми дізнаємося, що поточний ремонт, що завжди був послугою, став теж матеріальними витратами. Книжки для бібліотеки, підписка на газети - теж беззаперечно матеріальні витрати :-)
І хтось найвний ще хоче мати мати достовірну статистику :-)

0 коммент.:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...