Ads 468x60px

17 сентября 2009 г.

Основні макропоказники на 2010 рік

На сайті законодавства Верховної Ради України виклали документ: Постанову Кабінету Міністрів України від 12 вересня 2009 № 973 "Про схвалення основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2010 рік". Документ важливий, потрібний, на його основі складається бюджет, різноманітні програми. А ще дані цього документу використовуються при прогнозуванні в різноманітних установах, державних підприємствах і т.п. - коли не можна керуватись власними уявленнями про прогноз економічної ситуації в країні, а потрібний офіційний документ.
Подивилась я його. На що одразу звернула увагу:
  1. Валовий внутрішній продукт. Цитую: "номінальний - 1178,6 млрд. гривень; відсотків до попереднього року - 103,7; індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) - 109,7 відсотка". Тобто, на 2010 рік заплановано спад реального ВВП, бо інфляція (109,7%) більше, ніж зростання номінального ВВП (103,7%). Це означає, що на офіційному рівні заявлено, що дно кризи буде у 2010 році, і спад триватиме.




  2. Далі на що звернула увагу - це відсутність показника "збиток збиткових підприємств", хоча у постановах минулого і позаминулого року він був. Не спадає на думку ніщо інше, як бажання приховати стан справ у економіці. Занадто вже песимістичний показник, мабуть, виходить. Хоча, якщо мислити логічно, для розробки бюджету був би в нагоді показник зведеного фінансового результату - хоча б для планування податку на прибуток.
  3. У позаминулій подібній постанові планувався також і курс гривні. Зараз, як і у попередньому році, цього нема.
  4. Середньомісячна заробітна плата. Пишуть, що навіть скоригована на індекс споживчих цін, вона зросте на цілих 3%. Але стривайте, так виходить, що реальний ВВП знижується, а з/п росте? Втім, цілком можливо, що після скорочень у тих, хто залишився на роботі, зарплата дещо виросте. А чому скорочень? - а от дивимось макропоказники поточного року. В них (після численних правок) зазначено, що фонд оплати праці складає 313 млрд.грн. На 2010 рік планується 331 млрд. Шляхом нескладних арифметичних розрахунків виходить. зростання 105,75%. Згадуємо про інфляцію - заплановано 109,7%. Тож знову бачимо спад порівняно із 2009 роком. Це і логічно - згідно методики розрахунку ВВП, не може бути його підйому, якщо в людей неме доходів.
  5. Сальдо торговельного балансу проголошується додане. В розмірі аж 1836 млн. дол., причому експорт зросте набагато більше, ніж імпорт. Цікаво, це за рахунок чого? Підйому економіки, якого не буде (це стосовно експорту), чи за рахунок закупівлі енергоносіїв за особливими порівняно із всією Європою цінами (на рахунок імпорту)?
Висновок такий: це документ не економічний, а популістський. Нічого більше. А бюджет буде, як завжди, розроблятися не на основі якихось параметрів розвитку економіки, а за принципом дерибану та передвиборчих обіцянок.

6 коммент.:

Shiver2005 комментирует...

Зараз фінансова криза, скорегувати щось взагалі неможливо.

Економістка комментирует...

Та тут річ не в можливості коригування, а у брехні. Втім, це закономірно: ніколи не бачила передвиборчого бюджету країни, який би не був популістським.

Shiver2005 комментирует...

Отож.

Тарас комментирует...

Все одно між собою ділять кошти-на чиїх чиновників фінасовий потік спрямувати. Знаючи що криза більше внутрішня ніж зовнішня ніхто з бюджетотворців і рахувальників не відчуває загрози. Думають, що обійдеться закриті заводи і газовиа данина Росії. Ну а народ,...вичікує, а олігархократами здається що терпить.

"Партизанський фронт"

Тарас комментирует...

Додаю посилання на ваш сайт до сторінки Підтримка блогів у себе на ресурсі "Козацький писар".

Якщо ви проти, напишіть на котрусь з адрес вказаних там і вмиь, як тільки прочитаю виправлю.

Економістка комментирует...

2Тарас:

Хтось думає, що обійдеться, хтось живе за принципо "Після мене - хоч потоп", хтось злочинно байдужий, а хтось - злочинно неосвічений.

Щодо посилання - не проти, це один з принципів існування інтернету. Якщо всі будуть забороняти ставити один на одного посилання (як іноді намагаються), що ж це таке буде?

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...