Ads 468x60px

23 мая 2011 г.

Стратегії розвитку міст і районів Автономної Республіки Крим

Про стратегічний розвиток територій міста і райони Криму почали замислюватися вже на початку 2000-х років. Справа ця була новою, незвичною, особливо в умовах нової, незалежної держави. Навіть ті, хто раніше працював над довгостроковими планами в радянські часи, не володіли необхідними навичками та методиками, ефективними в нових економічних умовах і в умовах іншого правового поля.

Стратегія району чи міста — це, насамперед, документ, що окреслює розвиток місцевої громади, розроблений в її інтересах і базується на засадах місцевого самоврядування. Зараз прийнята Стратегія єкономічного і соціального розвитку Автономної Республіки Крим і в ній наголошується, що всі місцеві стратегії мають бути “оптимізовані” під неї. Вважаю, що це не зовсім правильно. Істина тут є, але лише частково.

Далі — список стратегій розвитку міст і районів Автономної Республіки Крим. Список складений в порядку затвердження документу, новіші — зверху, старші — внизу. Буде постійно доповнюватися. Назви організацій, що допомагали розробляти, або давали гроші на розробку та впровадження, я вказувати не буду. Бо хто зна, може, декому соромно за якість зробленої роботи.

Стратегічний план економічного розвитку м. Феодосія на 2010-2020 роки. Серпень 2010 р.

Стратегічний план економічного розвитку м. Керч до 2015 року. Затверджений 27.07.2010 р.

Стратегія розвитку Нижньогірського району до 2024 року. Затверджена 24.12.2009 р.

Стратегія розвитку Первомайського району на період до 2017 року. Затверджена 24.12.2009 р.

Стратегія стійкого розвитку Совєтського району до 2017 року. Затверджена 18.12.2009 р.

Стратегія стійкого розвитку Джанкойського району до 2017 року.

Стратегія стійкого розвитку Бахчисарайського району до 2017 року.

Стратегічний план економічного розвитку м. Красноперекопськ. Затверджений 28.10.2008 р.

Стратегічний план розвитку міста Армянськ. Затверджений 14 серпня 2008 р.

Стратегічний план економічного розвитку м. Євпаторія до 2015 року. Затверджений 27.04.2007 р.

Стратегічний план економічного розвитку м. Джанкой. Затверджений 24.02.2006 р.

Стратегія розвитку Красногвардійського району. Затверджена 15.12.2005 р.

Стратегія розвитку Роздольненського району. Затверджена 01.02.2005 р.

Стратегія соціально-економічного розвитку Великої Ялти до 2015 року. Затверджена 29 вересня 2004 року.

2 коммент.:

Olga Mrinska комментирует...

Цікавий список - дякую. Ще цікавіше було б дізнатися про стан реалізації стратегій та результати середньострокового моніторингу, особливо для документів, які були затверджені років 3-5 тому.

А щодо оптимізації - це просто невірне дієслово. Насправді стратегії різних рівнів мають бути певним чином узгоджені, особливо в частині спільних пріоритетів, які вимагають кооперації та співфінансування з бюджетів різних рівнів. Так у всякому разі нас вчить найкращий міжнародний досвід... Хоча необхідність узгодження ні в якому разі не має перешкоджати районам і містам мати власні пріоритети - якщо вони готові та мають можливості за них платити!

Pernatska комментирует...

> Ще цікавіше було б дізнатися про стан реалізації стратегій та результати
середньострокового моніторингу, особливо для документів, які були
затверджені років 3-5 тому.


Переглядаю час від часу такі матеріали, думаю, буду викладати деякі цікаві результати. Перший буде по Ялтинській стратегії. Воно цікаво ще й тим, що зараз бачу, які помилки були в плануванні, що можна було написати по-іншому. Та знову ж таки — які механізми виявилися недієвими.

> А щодо оптимізації - це просто невірне дієслово. Насправді стратегії різних рівнів мають бути певним чином узгоджені

Так, згодна. І в методичних матеріалах Мінекономіки АРК мовиться саме про узгодження. Причому спочатку казали про те, що все, абсолютно все має бути побудовано в рамках п'ятьох стратегічних пріоритетів Стратегії АРК, а інше — повикидати. Потім, коли люди почали задавати питання (зізнаюсь, я  перша почала :-)), стали казати, що узгодження має стосуватися тільки фінансування з бюджету АР Крим, все інше — наша справа. Ще пізніше, коли після виконань завдань у групах з'ясувалося, що ті п'ять пріоритетів не містять дуже важливих напрямків розвитку, запропонували "шукати краще" і "все одно включати в ті пріоритети". Чим далі, тим веселіше :-).

Моя емоційність у пості пов'язана головним чином із тим, як все це підносилося на черговому тренінгу для економічних відділів міст і районів АР Крим. Запрошені тренери, м'яко кажучи, не зовсім чітко та грамотно окреслили те, заради чого їх запросили. Думаю, що найближчим часом напишу докладніше про цю подію, а також зроблю міні-огляд наданих методичних матеріалів. Та надішлю лінк колегам з інших районів Криму — може і вони долучаться до обговорення, бо у всіх були питання і багато хто залишився незадоволений відповідями.

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...